2019 YILINDA SPORDA NELER YAŞANDI?

Futbol

Ülkeler düzeyinde önemli bir turnuvanın olmadığı bu sene, özellikle ülkemiz için en önemli olay A Milli Takımın 2020 Avrupa Şampiyonası Finallerine doğrudan katılması oldu. Brezilya’da düzenlenen, Güney Amerika kıtasının en büyük turnuvası Copa America’da ise şampiyon, Peru’yu finalde 3-1 ile geçen ev sahibi Brezilya oldu.

Wanda Metropolitano’da oynanan Şampiyonlar Ligi finalinde ise, Tottenham’ı 2-0 mağlup eden Liverpool kupayı müzesine götürdü. Avrupa Ligi finalinde de yine iki İngiliz takımı Bakü’de karşı karşıya geldi ve gülen taraf rakibi Arsenal’i 2-1 geçen Chelsea oldu.

2018 yılında liglerinde şampiyon olan takımların bir çoğu 2019 yılında da aynı başarıyı gösterdiler. Ülkemizde Galatasaray, İngiltere’de Manchester City, İtalya’da Juventus, Almanya’da Bayern Münih, Fransa’da Paris Saint Germain serilerini sürdürürken, Ajax, Benfica, Zenit takımları ise ülkelerinde ipi göğüslemeyi başardılar.

Basketbol

Çin’de düzenlenen 2019 FIBA Basketbol Dünya Şampiyonası’nı, finalde rakibi Arjantin’i yenen İspanya kazandı. 12 Dev Adam ise grup aşamasında A.B.D. karşısındaki oyunuyla alkış toplasa da gruptan çıkmayı başaramadı.

İki takımımızı karşı karşıya getiren Euroleague Final Four mücadelesinde galip gelen taraf Anadolu Efes olurken, Fenerbahçe turnuvayı 4.lükle tamamladı. Final maçında ise tecrübeli rakibi CSKA Moskova’ya mağlup olan Anadolu Efes ikincilikle yetinmek zorunda kaldı. NBA finallerinde ise Toronto Raptors, Golden State Warriors’u 6 maçlık seride geride bırakırken, rakibinin dominasyonuna da nokta koymuş oldu.

Tenis

Erkeklerde 2019 yılına Novak Djokovic ve Rafael Nadal damga vurdular. Avustralya ve beklendiği gibi Fransa Açık turnuvalarını kazanan Rafael Nadal toplamda da 20. Grand Slam’ini kazanmış oldu. Amerika Açık finalinde Nadal’ı mağlup eden Djokovic’in asıl başarısı ise iki maç puanını çevirip geri döndüğü Roger Federer ile oynadığı Wİmbledon finali oldu. İki efsanenin bu maçı kimileri için gelmiş geçmiş en iyi final olarak nitelendirildi.

Kadınlarda ise 4 Grand Slam’i 4 ayrı isim aldı. Avustralya Açık’da yeni dönemin yıldızı Japon tenisçi Naomi Osaka damgasını vurdu. Asleigh Bartley ise Rolland Garros kupasını kaldırırken ilk Grand Salam sevincini de yaşamış oldu. Rumen tenisçi Simona Halep ise Wimbledon’u alarak kariyerinin zirvesine ulaşırken, 19 yaşındaki Bianca Andreescu Amerika Açık finalinde, 23 Gand Slam şampiyonluğu bulunan efsane Serena Williams’ı mağlup ederek mutlu sona ulaştı.

Formula 1

Formula 1 sezonuna herkesin beklediği gibi Lewis Hamilton damga vurmayı başardı ve kariyerinde 6. kez şampiyon olarak Michael Schumacher ile farkı 1 şampiyanaya indirdi. Takım arkadaşı Mercedes pilotu Fin pilot Valtteri Bottas ikinci sırada yer alırken sezonun en heyecan verici ismi olarak kabul edilen Red Bull Racing Honda pilotu Max Verstappen podyumun son sırasında yer aldı. Ferrari’nin hayal kırıklığı daha da derinleşirken Charles Lecrec ve Sebastian Vettel sıralamada ancak 4 ve 5. Sıralarda yer alabildiler. 

Bisiklet

Bisiklette sezona sakatlıklar damga vururken bu sakatlıklar nedeniyle oluşan değişiklikler 3 büyük turdaki birincilerin belirleyicisi oldu. İlk olarak Giro için Sky takımı lideri olarak gelen Egan Bernal’in yarış başlamadan oluşan sakatlığı takımını lidersiz bıraktı ve gözler Vicenzo Nibali, Primoz Roglic ve Mikel Landa’ya çevrildi. Fakat 14. Etapta yaptığı sürpriz atakla finişi önde geçen Movistar takımının Ekvador’lu bisikletçisi Richard Carapaz, bu etapta aldığı pembe mayoyu finişe kadar taşımayı bildi ve İtalya Bisiklet Turu’nun galibi oldu. Vincenzo Nibali ve Primoz Roglic ise, sırasıyla podyumun diğer basamaklarına oturdular.,

Fransa Turu’nda ise bu sefer 4 kez şampiyonluk sevinci yaşamış olan Chris Froome’un sakatlığı damga vurdu. Sky ismini Ineos ismiyle değiştiren takımda ise gözler liderlik için geçtiğimiz yılın şampiyonu Geraint Thomas ve genç yetenek Egan Bernal’e çevrildi. Egan Bernal kısalan 18. Etap sonrasında liderliğe oturdu ve Paris’de sarı mayoyu üzerinden çıkarmadı. Takım arkadaşı Geraint Thomas ikinci olurken Jumbo Visma takımından Steven Kruijswijk da üçüncü olmayı başardı. Nairo Quintana yine hayal kırıklığı yaşatırken ancak 8. Sırada kendine yer bulabildi. 

Sezonun son büyük turu İspanya’da ise, sezonun en başarılı isimlerinden Sloven bisikletçi Primoz Roglic rahat bir şekilde ipi göğüsledi. 10. Etapta uzmanlığı 36.2 km’lik bireysel zamana karşı mücadelesinde üzerine geçirdiği kırmızı mayoyu geri kalan 11 etapta da üzerinde taşıyarak mutlu sona ulaştı. İspanyol tecrübe Alejandro Valverde yine ustaca ikinciliğe ulaşırken, diğer bir Sloven genç yetenek Tadej Pogacar ise sürpriz yaparak podyumu tamamladı. 

Dünya Şampiyonasında ise Danimarkalı Mads Pedersen büyük bir sürprize imza attı ve Matteo Trentin önünde ipi göğüsledi. Bronz madalya ise İsviçreli Stefan Küng’ün oldu. 

Snooker

2019 yılının kuşkusuz en iyi oyuncusu İngiliz Judd Trump oldu. Önce Ocak ayında Masters finalinde Ronnie O’Sullivan’ı sorasında Nisan ayında Dünya Şampiyonası’nda John Higgins’i mağlup eden Trump, Kuzey İrlanda ve Dünya Açık’ın da aralarında bulunduğu 3 turnuva daha kazanarak 2019 yılını tamamladı. Uzun süren sessizliğini yılın son büyük tunuvası Birleşik Krallık Şampiyonası’nı kazarak bozan Ding Junhui’nin yanı sıra, Şampiyonlar Şampiyonası, Çin ve Galler Açık turnuvalarını kazanan Neil Robertson da iyi bir yıl geçirdiler.

“Roket” ise 2019 yılı içerisinde sadece 2 turnuva kazanmasına rağmen, neredeyse katıldığı her turnuvada ileri turlara çıkması takdirle karşılandı ve yılı Dünya 2 numarası olarak tamamladı. Mark Selby, Stephen Maguire, Kyren Wilson, Stuart Bingham ve Shaun Murphy de 2019 yılı içerisinde önemli turnuvalarda birincilik elde eden diğer isimler oldular.