2017 YILINDA SPORDA NELER OLDU?!

Futbol

Tek rakamlı yılların sıcak yaz sıkıcılığında, ülkeler düzeyindeki mini Dünya Kupası olan Konfederasyonlar Kupası ile biraz da olsa heyecan yaşadık. Rusya’nın ev sahipliği yaptığı turnuvayı finalde Şili’yi tek golle geçen Almanya kazandı. Dünya Kupası elemelerinde ise, maalesef çalkantılı bir dönem yaşayan Milli Takımımız tıpkı İtalya ve Hollanda gibi Rusya biletini almaya hak kazanamadı.

Kulüpler düzeyinde dünyanın en büyük organizasyonu olan Şampiyonlar Ligi finalinde son dört sezonda bu kupayı üçüncü kez müzesine götüren Real Madrid, 2017 senesindeki tüm ödülleri toplayan yıldızı Cristiano Ronaldo önderliğinde finalde Juventus’u geçmeyi başardı. Türkiye’de Beşiktaş’ın yanı sıra, Chelsea, Real Madrid, Bayern Munih, Juventus, Monaco, Benfica ve Feyenoord takımları, ülkelerinde şampiyonluk sevinci yaşadılar.

Basketbol

Final Four’u ülkemizde düzenlenen Euroleague 2017 finalinde rakibi Olympiacos’u mağlup eden Fenerbahçe, Türkiye tarihinin en büyük sportif başarılarından birine de imza atmış oldu. Ama yine ülkemizde düzenlenen Avrupa Basketbol Şampiyonası’nda Milli Takımımız aynı başarıyı sağlayamadı ve turnuvaya erken veda etti. Sırbistan ise, finalde İspanya’yı mağlup ederek bu kupayı ilk kez müzesine götürme başarası gösterdi.

NBA Finallerinde üst üste ikinci kez aynı isimler vardı; Doğu’dan Cleveland Cavalliers ve Batı’dan Golden State Warriors. Geçtiğimiz sene kaybettiği rakibi karşısında, Kevin Durant’ın MVP seçildiği finallerde bu kez mutlu sona ulaşan takım Golden State olmayı başardı.

Tenis

Bizleri adeta on yıl öncesine götüren 2017 “Nostalji” sezonuna iki isim damga vurdu; Rafael Nadal ve Roger Federer. Rolland Garros ve Wimbeldon ile iki Grand Slam kazanan Rafael Nadal, hem de 2013 yılından beri ilk defa dünya bir numarası olma başarısını gösterdi. Bir diğer efsane Roger Federer ise Avustrualya ve Amerika açık finallerini kazanarak 36 yaşında olmasına rağmen inanılmaz saygı duyulası bir sezon geçirdi.

Kadınlar tenis dünyasında ise işler 2017 yılının başında karıştı. Sezona Avustralya Açık turnuvasını kazanarak giren Serena Williams, bu kupayı kazandığında sekiz haftalık hamile olduğunu öğrendi ve dolayısıyla bu yıl yapılan başka turnuvalara katılayamacağını açıkladı. Sezonun geri kalan Grand Slam turnuvalarını ise sırasıyla; Rolland Garros’u Jelena Ostapenko, Wimbeldon’ı Garbine Muruguza ve Amerika Birleşik Devletleri’ni de Sloane Stephens kazanma başarısını göstermelerine rağmen sezonu Simone Halep bir numara olarak tamamladı.

Atletizm

2017 yılının atletizmde en önemli organizasyonu olan Dünya Atletizm Şampiyonası’nda 200 metre yarışlarında altın madalyaya ulaşan Ramil Guliyev ve 400 metre engelli koşuda gümüş madalya kazanan Yasmani Copello ülkemiz adına gurur kaunağı oldular. Tabi her zaman en çok ilgi gören 100 metre finallerinde ise herkes biraz hüzünlendi çünkü efsane koşucu Usain Bolt Justin Gatlin ve Christian Coleman’ın ardından sadece bronz madalya ile yetinmek zorunda kaldı. Aslında insanları asıl hüzünlendiren olay 4×100 bayrak yarışında yaşandı; son bayrağı taşıyan Usain Bolt son metrelerde sakatlanarak yarışı bırakmak zorunda kaldı ve bu yarıştan sonra emekliliğini açıkladı. Kadınlarda ise 100 metreye Amerikalı atlet Tori Bowie damga vururken 200 metrede Hollandalı Dafne Schippers altın madalyaya ulaşan isim olmayı başardı. Bayrak yarışlarında ise Amerika Birleşik Devletleri hem 4×100 hem de 4×400 yarışlarında mutlu sona ulaşan ülke oldu.

Formula 1

İngiliz pilot Lewis Hamilton’a dördüncü Dünya Şampiyonluğunu getiren Formula 1 2017 sezonunda, Hamilton’un takımı Mercedes de markalar şampiyonluğuna ulaştı.Ayrıca Hamilton, Michael Schumcher’e ait olan en çok pole pozisyonunda başlama rekorunu da bu sezon içerisinde kırmış oldu. Sezonu ikinci sırada tamamlayan Ferrari Sebastian Vettel ise özellikle , Singapur’daki agresifliğiyle yarış dışı kalması, Malzeya ve Japonya’daki teknik problemleri nedeniyle şanssız bir sezon geçirdi ve İngiliz rakibiyle mücadelesinde güçsüz kaldığı söylenebilir.

Bisiklet

Sezonun üç büyük turu olan İtalya Bisiklet Turu’nda, aslında bir sürpriz yaşandı ve asıl özelliği zamana karşı olan Hollandalı bisikletçi Tom Domoulin, dağ etaplaında da rakiplerine tutunmayı başararak en büyük favoriler, Nairo Quintana ve Vincenzo Nibali önünde podyumda ilk sırada olmayı başardı. Belki de dünyanın en prestijli yarışması olan Fransa Bisiklet Turunda ise bir sürpriz yaşanmadı ve Chris Froome toplamda dördüncü kez podyumda birinci olarak yer aldı. Chris Froome ayrıca İspanya Bisiklet Turunu da kazanarak sezonu duble ile kapattı.

2017 yılında bisiklet sporuna damga vuran ilk olay, Fransa bisiklet Turunun üçüncü etabında yeşil mayonun en güçlü adayı Peter Sagan’ın Mark Cavendish’e dirsek attığı gerekçesiyle yarıştan diskalifiye edilmesiydi. 2017 yılının son günlerinde ise ortaya atılan bir iddia ise suları iyice çalkalandırdı; Chris Froome’un astım için kullandığı ilaçta Salbutamol maddesinin izin verilen dozdan yüksek çıktığı açıklandı. Britanyalı sporcunun birincilikleri geri alınması gündeme gelirken, takımı Sky ve güçlü İngiliz lobisinin savunmaları sonucunda ortaya nasıl bir sonuç çıkacağı gündemi bir hayli meşgul edecek gibi gözüküyor.

Snooker

Dünya bir numarası Mark Selby’nin Birleşik Krallık (2016), Çin Açık ve Dünya Şampiyonası’na damga vurduğu 2017 yılının ilk yarısından sonra, yeni sezonla birlikte efsane oyuncu Ronnie O’Sullivan, özellikle yılın son çeyreğini adeta domine etmeye başladı. Aslında 2017 yılında Masters şampiyonluğunu da kazanan Roket, İngiliz Açık, Shnagi Masters ve son olarak da Birleşik Krallık Şampiyonalarını kazanarak tekrar formunun zirvesine çıktığını gösterdi. 2017 yılında Shaun Murphy, Judd Trump gibi isimlerin yanında, son turnuvalarda şampiyonluk yaşayan Mark Williams ve Neil Robertson da yeni yıl için dönüş sinyalleri vermeye başlayan isimler oldular.

…Ve 2018’de!

2017 yılına veda ederken, 2018 yılında da, müthiş rekabetlerin, çekişmeli mücadelelerin ve seyir zevkine doyamayacağınız sporun her türlü dalındaki önemli müsabakaların, turnuvaların ve şampiyonaların yaşanacağını düşünüyoruz. Bu artarak devam eden heyecanı keyifli ve huzurlu bir ortamda takip edebilmeniz için sizleri Zeplin Pub’lara davet ediyoruz.

CaddeModa ve Alaçatı  şubelerimizde görüşmek üzere, herkese mutlu, huzurlu ve sağlıklı bir yeni yıl geçirmesini diliyoruz.