LIMERICK KRALİÇESİ

90’lı yılların kalitesiyle büyümüş her insanoğlunun diline pelesenk olan “Zombie” şarkısının söz ve müziğini yaratan kişi, The Cranberries grubunun lideri Dolores O’Riordan 15 Ocak günü Londra’da kaldığı otel odasında hayata veda etti. O’Riordan’ın ölüm sebebi açıklanmasa da doğal yollardan hayatını kaybettiği açıklandı.

The Cranberries

1989 yılında kurulan The Cranberries grubu elemanları, bir yıl sonra ayrılan vokalistlerinin yerine verdikleri ilana daha sert sözler ve ilk öpücüğünden esinlenerek yazdığı “Linger” şarkısıyla başvuran Dolores O’Riordan’dan direk etkilendiler ve demo kayıtlarını plak şirketlerine yollamaya başladılar. The Cranberries 1993 yılında, içerisinde “Linger” ve “Dreams” gibi şarkıları barındırıan çıkardıkları “Everybody Else Is Doing It, So Why Can’t We?” albümünü yayınladılar ve Birleşik Krallık listelerine bir numaradan girerek isimlerini tüm dünyaya duyurmaya başladılar.

Bir yıl sonra 1994’de çıkardıkları “No Need To Argue” albümleriyle ise dünya listelerini, Yeni Zellanda’dan Almanya’ya, Kanada’dan Fransa’ya, adeta kırıp geçtiler. 17 milyondan fazla satan albümün içerisinde yer alan, 1993 yılında Warrington’da IRA tarafından gerçekleştirilen bombalı saldırıda hayatını kaybeden Johnathan Ball ve Tim Parry isimli iki genç hakkında, Dolores O’Riordan tarafından yazılıp bestelenen “Zombie” şarkısı ise grubun ve O’Riordan’ın adeta atmosfer dışına yolculuk etmesine yol açmıştır.

2000’ler ve Solo Kariyeri

The Cranberries, 90’lı yıllardaki çıkışlarını “To the Faithful Departed” ve “Animal Instict” ve “Promises” gibi hit şarkılarının bulunduğu “Bury the Hatchet” albümleriyle sürdürmelerine karşı, 2000’li yıllara geçildiğinde özellikle Dolores O’Riordan’ın sağlık problemleri nedeniyle erimeye başladılar. 2003 yılında The Cranberries’den ayrılan Dolores O’Riordan iki solo albüm çıkarmasına rağmen, altın dönemlerine geri dönemedi. En son The Smiths grubunun basçısı Andy Rourke ve erkek arkadaşı Olé Koretsky ile D.A.R.K. isimli bir proje grubuyla albüm çıkartan O’Riordan, bir albüm daha çıkartıp tura çıkmayı çok istemesine rağmen ömrü buna maalesef yetemeyecekti.

Perde Arkasında Trajedi

Daha henüz sekiz yaşındayken dört sene boyunca, ailesine yakın biri tarından cinsel istismara uğradığını açıklayan Dolores O’Riordan, zor geçen çocukluğunu söz ve müziklerine yansıtsa da, her zaman aklının bir köşesinde bu travmaları tekrar tekrar yaşadığını anlatmıştı. Bipolar bozukluk, depresyon ve alkol sorunları nedeniyle zor bir hayat geçiren müzisyen, 2013 yılında yüksek dozda uyuşturucu alarak intihar teşebbüsünde bulunup kurtulduktan sonra , üç çocuğu için hayatta kalması gerektiğini açıklamıştır. 2014 yılında verdiği bir röportajda ise, “43 yaşındayım ve 50 yaşıma kadar yaşayabilirsem bu bana mutluluk verecektir” diye konuşan “Limerick Kraliçesi”, maalesef 46 yaşında hayata gözlerini yumdu.